Descripció
Un petit univers a les teves mans
No pot ésser bon pessebrista
qui no tingui bona vista
“El primer pessebre del 1223 tenia figures?
Què caracteritza el pessebre català?
Quin és el moviment de les figures marcat pel calendari del pessebre?
Què representen la bugadera, el pescador, la dona que fila o el gall?
Grans escultors com Ramon Amadeu, Venanci Vallmitjana o Josep Llimona modelaren figures de pessebre?
A ENTREM DINS DEL PESSEBRE trobarem respostes a totes aquestes preguntes i a molts altres aspectes curiosos sobre la tradició pessebrística. L’autor, l’arxiver dels caputxins i reconegut estudiós de la cultura popular fra Valentí Serra de Manresa, ens ofereix una descripció de les principals característiques dels pessebres populars bastits segons la tradició catalana, alhora que fa una aproximació al simbolisme de les figures i dona indicacions sobre la construcció del betlem casolà i el seu calendari.
A més, el llibre també aporta una síntesi històrica sobre l’origen del pessebre, que es remunta a l’experiència viscuda per sant Francesc d’Assís el Nadal de 1223 a la població italiana de Greccio, ara fa vuit segles, una efemèride que vol commemorar aquest volum de la Col·lecció l’Ermità.
ENTREM DINS DEL PESSEBRE compta amb unes belles i expressives il·lustracions inèdites com, per exemple, les del framenor caputxí fra Dídac d’Àguilas († 1972), a més d’oferir originals anotacions sobre àpats nadalencs tinguts entorn del pessebre familiar.”